Klassikale lessen

op 1,5 meter afstand!

Ervaring van oud-cursist: Corrie Schipper

Mijn naam is Corrie Schipper en ik heb met veel plezier 40 jaar in verschillende vormen van zorg gewerkt, als leefgroepwerker bij een orthopedagogisch instituut, als begeleider/coach van cliënten en collega’s en als senior begeleider IBB en ambulant. Eind vorig jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging . Mijn oog viel op het vak Wmo consulent. Daarbij kwamen de vaardigheden die ik, door jarenlang in de zorg te werken heb opgedaan, goed van pas.

Na een aantal telefonische gesprekken met mensen van de verschillende opleidingsinstituten, sprak mij het Kenniscentrum WMO het meeste aan. Zo begon ik op 10 maart met de opleiding Wmo consulent 2.0.

Heerlijk vond ik het om weer een opleiding te doen! In verband met Corona hadden we een combinatie van klassikale en digitale (online) lessen. Tijdens deze lessen werden alle modules uitgebreid doorgenomen en uitgelegd aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden. Daarnaast zat ik in een intervisiegroep via Zoom en hebben we wekelijks intensief de gesprekstechnieken kunnen oefenen, dit was mooi om te doen. Het hielp goed om de gesprekstechnieken onder de knie te krijgen. Deze vorm van intervisie is zeker aan te raden voor toekomstige cursisten, en kun je vanaf je eigen keukentafel doen.

Er was in onze cursus groep een sfeer van vertrouwen en respect voor elkaar, dat was hartstikke fijn. Dat maakt dat je met elkaar zaken wilt delen en je kwetsbaar durft op te stellen zodat je kunt leren van de docent en van elkaar. Dat zagen we goed op de dag dat we de meldcode huiselijk geweld doornamen met de docent, dit raakte diverse cursisten op diverse manieren.

Ik weet zeker dat de grote hoeveelheid ervaring die de docenten meenemen vanuit het vak Wmo consulent, onze leerervaring positief heeft gestimuleerd. De lessen werden daardoor interessant  en boeiend. Soms was ik even zoekende, hoeveel moet je lezen en doornemen en wat moet je feitelijk weten, maar goed, daarin kan je ook niet echt tevéél doen, dus dat is oké. Naarmate je dingen vaker leest, ga je de verbanden zien en vallen er kwartjes.

Ook heb ik duidelijk ervaren dat het vak consulent voor mij raakvlakken heeft met wat ik in het verleden gedaan heb qua vaardigheden,  maar tegelijkertijd is het een heel eigen vak. Mooi vind ik daarbij de uitspraak dat je als consulent een brug kunt slaan tussen gemeente en burger, waarbij de burger uitgaat van zijn/haar eigen kracht, met ondersteuning van de gemeente waar nodig.

7 juli was het zover, we hadden eindexamen waarbij we een gesprek moesten voeren als consulent. Na het gesprek moesten we een gespreksverslag maken. Dit moest een juiste, feitelijke weergave zijn van wat er besproken was in het gesprek en we moesten beslissen of er een indicatie al dan niet gegeven werd en waarom. Natuurlijk is het even spannend om examen te doen, maar ik vond het ook kicken om het geleerde op die manier in de praktijk te brengen. De puzzelstukjes vallen dan mooi in elkaar. Ik werd er blij van!

De cursisten hadden ieder hun eigen verschillende werkervaringen in allerlei vakgebieden en ook dat maakte de opleiding levendig en boeiend.

Een werkervaringsplek heb ik niet kunnen vinden in deze Coronatijd, en dat betreur ik.

Wat ik nu doe, is volop netwerken, bellen met gemeentes, daarna mijn motivatie en cv sturen en aanbieden dat ik graag werkzaamheden voor hen wil doen die hen ondersteunt. Ik heb mij ingeschreven bij  detacheringsbureaus en daar gesprekken gehad.  Wat ik van ze hoor is dat er hopelijk na deze vakantieperiode (en Corona), wat meer vraag naar consulenten komt. Ook heb ik me juist ingeschreven bij detacheringsbureaus die benaderd worden door  de gemeenten in Overijsel voor een korte klus. Ik sta er positief in, en zie de toekomst open tegemoet!

Ik dank de docenten en mijn medecursisten voor de boeiende 4 maanden die we samen gehad hebben en ik hoop zo snel mogelijk aan het werk te zijn als consulent, daar doe ik mijn uiterste best voor. Dat is mijn stip op de horizon!

Kenniscentrum WMO, bedankt en het ga jullie goed!

Vriendelijke groet

Corrie Schipper.