Klassikale lessen

op 1,5 meter afstand!

Kosten €325 excl. BTW
Inschrijven
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein
Jacobien Kleve
Jacobien Kleve haar roots liggen in het Sociaal Domein. Mensen verder helpen, is voor haar altijd een belangrijke drijfveer geweest. Mede dankzij haar rol als mediator heeft ­Jacobien geleerd dat mensen altijd zelf beschikken over een arsenaal aan mogelijkheden om hun problemen op te lossen. Het aanspreken van de eigen mogelijkheden werkt vele malen beter voor de cliënten dan het aanleveren van een pasklare en verantwoorde oplossing van buitenaf. Lees meer

Intervisie is een professionele vorm van deskundigheidsbevordering tussen medewerkers onderling. Ook voor Wmo consulenten is het een zeer geschikt instrument om uw deskundigheid als Wmo consulent te bevorderen en de kwaliteit van uw werk te verbeteren.

Een intervisiegroep biedt ueen veilige omgeving waarin u kunt leren en ontwikkelen. Tijdens intervisie bespreekt u met elkaar op regelmatige en gestructureerde wijze jouw eigen werkvragen. Deze vragen kunnen gaan over een juiste toepassing van de wet, een bijzondere vraag van een cliënt of over uw beroepshouding als consulent. Maar ook uw eigen welzijn kan onderwerp van gesprek zijn. Hoe zorgt u ervoor dat u uw werk goed doet, dat u op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en ook nog het evenwicht bewaart tussen werk en privé? Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Na het volgen van het intervisietraject:

  • Kun je reflecteren op jouw eigen professionele handelen;
  • Ken je verschillende manieren om jouw oplossend vermogen te vergroten en om de werkgerelateerde knelpunten te analyseren;
  • Kun je je aanpassen aan nieuwe situaties in jouw werk met behoud van jouw eigen manier/stijl van werken.

Het reflecteren op uw eigen handelen en daarvan leren staat centraal bij intervisie. Belangrijk is het analyseren van werk gerelateerde knelpunten en het activeren en vergroten van jouw oplossend vermogen. Intervisie helpt u ook om u te leren aanpassen aan nieuwe situaties in uw werk met behoud van uw eigen manier/stijl van werken.

Voor wie
Intervisie is bedoeld voor ervaren Wmo consulenten die actief aan de slag willen met hun professionele ontwikkeling en daarvoor zelf verantwoordelijkheid nemen en van elkaar willen leren.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Deelnemers van deze bijeenkomst zijn ervaren Wmo consulenten. Intervisie is dan ook een bijeenkomst op hbo niveau.

Doel van intervisie
Deskundigheidsbevordering tussen medewerkers die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied.

Incompany
Wilt u samen met uw collega’s een intervisiegroep vormen? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

De intervisiegroep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers. Het traject omvat in totaal 4 bijeenkomsten van 2,5 uur. Met elkaar spreken we af wanneer en waar de bijeenkomsten plaatsvinden.

Het is belangrijk dat gewerkt wordt in een veilige sfeer, waarin je op je eigen manier kunt leren en daarin door andere Wmo consulenten wordt ondersteund. We werken op basis van gelijkwaardigheid en staan open voor het bespreken van emoties die mee kunnen spelen als je jezelf als instrument inzet om te leren.

De intervisiebijeenkomst dien je voor te bereiden door na te denken over de vragen die jou bezighouden. Het gaat daarbij altijd om wat jouw rol is, waar je tevreden over bent (good practice), wat je uit deze situatie wilt leren en wat je daarbij nodig hebt. De manier van voorbereiden bespreken we in de eerste intervisiebijeenkomst, waar we met elkaar de doelen, manier van werken en intervisiemethodes gaan bespreken.

De rol van de intervisiebegeleider is om een open leerklimaat te creëren waarin je je kwetsbaar durft op te stellen en elkaar kritisch en opbouwend ondersteunt. We bieden intervisiemethoden aan die passen bij de leervraag die je inbrengt. Het doel van de intervisiebegeleider is zorgen dat de leeromgeving stimulerend en veilig is en dat iedereen met een positief gevoel aan de intervisiebijeenkomst deelneemt.

Studiebelasting
In totaal bestaat het intervisietraject uit 4 bijeenkomsten van 2,5 uur per keer. Voor iedere bijeenkomst staat één uur voorbereidingstijd en één uur verwerkingstijd na de bijeenkomst. Dit betekent dat de studiebelasting per bijeenkomst 4,5 uur bedraagt. De totale studiebelasting bedraagt 18 uur.

Investering
De kosten voor het gehele intervisietraject van 4 bijeenkomsten à 2,5 uur bedragen € 325,- per persoon. Een aantal tips voor financiering:

  • Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn per 1 januari 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar. De overheid ondersteunt leren en ontwikkelen met een aantal nieuwe subsidiemogelijkheden. Klik hier voor meer informatie.
  • Bent u werkzaam bij een gemeente en financiert uw werkgever uw opleiding? De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefonds. Klik hier voor meer informatie.
  • Per 1 maart 2022 gaat Kenniscentrum WMO officieel verder als Kenniscentrum Sociaal Domein. Per 1 januari 2022 is het al mogelijk om ons scholingsaanbod btw-vrij af te nemen. Klik hier voor meer informatie.

Certificering
Wanneer u het intervisietraject heeft afgerond, ontvangt u een Bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Op dit moment worden alle opleidingen en trainingen digitaal aangeboden via Zoom in verband met de aangescherpte maatregelen.

Digitale lessen 
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als u coronagerelateerde klachten heeft. Tijdens de lessen heeft u live contact met de docent en kunt u live uw vragen stellen.  

Heeft u vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085-401 83 62. 

Inschrijven