De specialist in opleiden

binnen het Sociaal Domein

14 mei 2020 09:00
Meppel
Kosten €1875 excl. BTW
Inschrijven
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein
Tessa Jonker, MSc
Tessa Jonker is toegepast psycholoog. Het begrijpen en veranderen van gedrag is een dagelijkse bezigheid. Dit past Tessa voornamelijk toe in de zorgsector door zorgprofessionals bewust te maken van hun handelen en ze nieuwe keuzemogelijkheden aan te bieden. Daarnaast houdt zij zich bezig met innovatie in de zorg binnen haar eigen vakgebied: psychische gezondheid en gedrag. Lees meer

Senior Wmo Consulent 2.0 is een verdiepende 5-daagse opleiding binnen het vakgebied Wmo. De Wmo zet nadrukkelijk in op maatschappelijke participatie. Uw rol als senior Wmo consulent is hierbij cruciaal.

Door de decentralisatie van persoonlijke verzorging en begeleiding krijgt u als Wmo consulent te maken met een nieuwe doelgroep. Deze doelgroep heeft andere talenten, andere mogelijkheden en andere uitdagingen. De nieuwe doelgroep heeft namelijk te maken met beperkingen voor een lange duur en die zich uitstrekken over meerdere levensdomeinen. Dit vraagt om andere kennis en competenties van u als professional. Het wordt daarbij steeds belangrijker om in gesprek met de cliënt tot oplossingen te komen, die garant staan voor duurzame participatie. Hierbij dient u goed gemotiveerd de grenzen van de Wmo aan te kunnen geven en concrete alternatieven aan te reiken indien u een aanvraag niet honoreert.

In deze praktijkgerichte opleiding ontwikkelt u de kennis en vaardigheden om uw rol als Senior Wmo Consulent succesvol te vervullen.

De opleiding Senior Wmo Consulent 2.0 reikt u de kennis en vaardigheden aan die nodig zijn om complexe participatieproblemen op te lossen. Er komen complexe en gecombineerde ziektebeelden aan bod, met inhoudelijke behandeling van de indicatiestelling. De opleiding biedt aanvullende inhoudelijke medische kennis en richt zich daarnaast op het voorkomen van gestapelde problematiek van de nieuwe doelgroep. Tevens wordt een correcte en effectieve communicatie- en vraagtechniek aangereikt en leert u rapportages en beschikkingen op te stellen. Daarnaast leert u in te spelen op complexe woningvoorzieningen, waarbij u de situatie beoordeelt en een stappenplan op maat maakt voor mensen met complexe aandoeningen. Door middel van discussie, actualiteit en oefencases wordt u uitgedaagd om uit uw ‘comfort zone’ te komen. U kunt uw eigen casuïstiek inbrengen om op die manier direct aan te sluiten bij de praktijk.

Deze opleiding is bedoeld voor Wmo consulenten die de basiskennis over de doelgroep beheersen en op zoek zijn naar verbreding of verdieping  binnen het vakgebied Wmo of wanneer u wilt groeien in de functie als Wmo Consulent en de overstap wilt maken van de “oude” Wmo naar de “nieuwe” Wmo.

Instapvoorwaarden
Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding dient u over minimaal 2 jaar werkervaring te beschikken binnen de Wmo of bij het CIZ. Hierbij wordt HBO werk- en denkniveau verwacht

Incompany 
Wilt u deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Module 1:

 • De nieuwe doelgroep – kenmerken en aandachtspunten
 • Verwachtingen en competenties van de professional
 • Inzicht in lichamelijke en zintuiglijke beperkingen en bijkomende participatieproblemen
 • Gespreksvoering

Module 2:

 • Inzicht in verstandelijke en geestelijke beperkingen en bijkomende participatieproblemen
 • Inzicht in psychische beperkingen en bijkomende participatieproblemen
 • Gespreksvoering

Module 3:

 • Aandacht voor mogelijkheden van de doelgroep
 • Integrale aanpak
 • Meervoudige problematiek
 • Gespreksvoering

Module 4:

 • Verdieping in het indiceren van (individuele) begeleiding
  • Van wensen naar doelen
  • Het formuleren van goede doelen
  • Monitoren van doelen
  • Behandeling versus begeleiding
  • Krachten aanspreken
 • Het formuleren van verschillende oplossingsrichtingen
 • Het komen tot een gedegen beslissing

Module 5:

 • Maatwerk binnen de kaders van de wet; de omgekeerde toets
 • Een gedegen motivatie van de beslissing
 • Juridische onderbouwing van de gemaakte keuzes

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is 5 dagen. Elke week vindt er één lesdag plaats van 9.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen om de opleiding met een goed gevolg af te sluiten.

Investering
Voor de volledige opleiding betaalt u € 1.875,- excl. BTW. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen, welke bestaan uit een persoonlijke online leeromgeving. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Unieke online leeromgeving
Voor de opleiding Senior Wmo Consulent krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de hand-outs van de lesdagen. U krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de lesstof continu geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info @kenniscentrumwmo.nl of 085 – 401 83 62.

Bewijs van deelname
Wanneer u de opleiding volledig heeft doorlopen, ontvangt u een bewijs van deelname van Kenniscentrum WMO.

Inschrijven