Klassikale lessen

op 1,5 meter afstand!

Kosten €450 excl. BTW
Inschrijven

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen en dat gaat lang niet altijd goed. Veel woningen zijn hier eigenlijk niet geschikt voor, ouderen vereenzamen en krijgen niet tijdig zorg wanneer hun gezondheid achter uit gaat. Het aantal opnames van ouderen op de eerste hulp neemt toe en de wachtlijsten voor verpleeghuizen worden langer.  De meeste ouderen zijn prima in staat om eigen regie te voeren over hun leven en daarmee die zelfstandigheid te behouden. Een deel van de ouderen lukt dat niet. We spreken dan over kwetsbare ouderen. Kwetsbaarheid kan zich op allerlei manieren uiten. De ene oudere heeft bijvoorbeeld moeite met boodschappen doen, terwijl de andere oudere last heeft van vergeetachtigheid. Er zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven in gang gezet om ouderen die risico lopen om kwetsbaar te worden proactief op te sporen. De gedachte is dat vroegtijdige inzet problemen kan oplossen, uitstellen of zelfs voorkomen. Denk daarbij aan zorgverleners, maar ook woningcoöperaties kunnen hier een belangrijke signalerende rol in spelen. Maar wat betekent dit voor woonconsulenten, verhuurmedewerkers, medewerker sociaal beheer of wijkconsulenten?

Tijdens deze 1 of 2 daagse training leer je om kwetsbare ouderen op te sporen en leer je beter samen te werken met partners in de wijk over het signalen van kwetsbaarheid bij ouderen. Je krijgt handvaten om invulling te geven aan vroegopsporing of vroegsignalering.

Leerdoelen

 • Wat is een kwetsbare oudere?;
 • Wat is een veilige woonomgeving?;
 • Waar liggen de verantwoordelijkheden?;
 • Hoe doe je een melding indien er een kwetsbare oudere wordt gesignaleerd?;
 • Het verkennen van de begrippen in de wet- en regelgeving.

 

Deze training is bedoeld Wmo consulenten, verhuurmedewerkers, medewerkers sociaal beheer, wijkconsulenten of andere professionals binnen het Sociaal Domein die in aanraking (kunnen) komen met kwetsbare ouderen.

Alle onze cursussen en ééndaagse trainingen worden ook op incompany (inhouse) basis bij u op locatie verzorgd. Bij deze cursusvorm wordt de cursus voor uw organisatie gegeven op nagenoeg elke gewenste locatie, op de wijze die voor u en uw collega’s het beste uitkomt.

Het programma bestaat uit een eendaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Wat is een kwetsbare oudere?;
 • Wat is een veilige woonomgeving?;
 • Waar liggen de verantwoordelijkheden?;
 • Hoe doe je een melding indien er een kwetsbare oudere wordt gesignaleerd?;
 • Het verkennen van de begrippen in de wet- en regelgeving.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is 1 dag.

Investering
Uw investering voor de ééndaagse training bedraagt € 450,- excl.  BTW.  Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Uitbreiding met E-learning
De training kan worden uitgebreid met de e-learning ‘verkenning van de somatische aandoeningen en beperkingen‘ en/of de e-learning ‘verkenning van psychiatrische aandoeningen en beperkingen

 • 1 E-learning: € 55,00
 • 2 E-learnings: € 99,00

Extra’s
Gaat u deze training volgen? Dan ontvangt u ook het handboek Wmo én een 1-jarig abonnement op het vakblad Wmo doen, het vakblad voor wmo consulenten.

Certificering
Wanneer u deze training heeft gevolgd, ontvangt u een certificaat van Kenniscentrum WMO.

Inschrijven