Klassikale lessen

op 1,5 meter afstand!

Kenniscentrum WMO krijgt een nieuwe naam!

In 2022 bestaat Kenniscentrum WMO 10 jaar! Een mooi moment om de balans op te maken. De afgelopen jaren is Kenniscentrum WMO steeds meer ingezet als kennisplatform Sociaal Domein breed. Dit hebben we de afgelopen jaren gedaan vanuit verschillende sublabels van Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Arnoud Feijtel over dunnevezelneuropathie

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een spierziekte waarbij mensen last hebben van pijn en gevoelsstoornissen. Ook staat deze aandoening bekend als het zusje van MS (Multiple Sclerose). DVN wordt nog niet zo lang herkend en is nog niet bij alle huisartsen bekend. Inmiddels krijgt DVN bij veel neurologen en neurochirurgen gelukkig wel meer bekendheid. Naar schatting zijn er ongeveer tienduizend mensen in Nederland die de diagnose DVN hebben gekregen en Arnoud Feijtel (47 jaar) is daar één van.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe leg ik aan inwoners uit dat een beleidswijziging heeft plaatsgevonden?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over het volgende: Hoe leg ik aan inwoners uit dat een beleidswijziging heeft plaatsgevonden?
Lees meer

Vraag en Antwoord: hoe kan ik een cliënt die sterk op mij leunt in een actieve stand krijgen?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over het volgende: hoe kan ik een cliënt die sterk op mij leunt in een actieve stand krijgen?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Ik heb al heel lang hulp in huis vanuit de Wmo, maar nu mijn zoon weer bij mij is komen wonen, wordt gezegd dat hij het allemaal wel kan doen. Klopt dit?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over het volgende: Ik heb al heel lang hulp in huis vanuit de Wmo, maar nu mijn zoon weer bij mij is komen wonen, wordt gezegd dat hij het allemaal wel kan doen. Klopt dit?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe stel ik vast dat aanvrager onder de bijstandsnorm dreigt te komen?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over het volgende: hoe stel ik vast dat aanvrager onder de bijstandsnorm dreigt te komen?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe kunnen instanties beter samenwerken zodat mensen niet tussen wal en schip vallen?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over hoe instanties beter kunnen samenwerken zodat mensen niet tussen wal en schip vallen. 
Lees meer

Wat te doen met een klacht?

Jacobien Kleve is sinds 1994, toen de Wet voorzieningen en gehandicapten voor het eerst naar de gemeente kwam, werkzaam binnen het Sociaal Domein. Op dat moment had zij net haar managementopleiding afgerond en stortte zij zich in dit werkveld. In 2010 is zij mediator geworden en heeft zij zich vanuit hier verder ontwikkeld in gesprekstechnieken en klachten. Daarnaast is zij sinds acht jaar werkzaam als docent voor Kenniscentrum WMO en verwerkt zij haar werkervaring in haar lessen. Sinds twee jaar is Jacobien formeel klachtenfunctionaris geworden voor gemeentes en heeft zij hiervoor een opleiding ontwikkeld bij Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe zorgen we voor meer duidelijkheid over de term ‘begeleiding’?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil hoe we voor meer duidelijkheid kunnen zorgen over de term 'begeleiding' die verschillende definities heeft.
Lees meer
domotica

Domotica voor wonen en zorg

De coronacrisis zorgt voor vele uitdagingen, zoals het contact tussen de mantelzorger en de alleenwonende vader met dementie. Als mantelzorger kun je niet meer fysiek langs. Terwijl je meer dan ooit de geruststelling wilt dat het goed gaat met je vader. Dit kan door inzet van domotica; technologie in de woning. Zonder camera’s, maar met sensoren. Zo houd je als mantelzorger overzicht. De gemeente Helmond financiert deze domotica als woningaanpassing vanuit de Wmo.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Het wel of niet stimuleren van de dochter voor het overnemen van huishoudelijke taken van haar moeder

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil wat ze moet doen: een dochter juist stimuleren om de huishoudelijke taken van haar moeder over te nemen of dit juist niet stimuleren?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe stel ik vast dat de aanvrager onder de bijstandsnorm dreigt te komen?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over hoe hij kan vaststellen dat de aanvragen onder de bijstandsnorm dreigt te komen. 
Lees meer

Vraag en Antwoord: Mogen we een aanvraag traplift van een 83-jarige dame afwijzen op basis van voorzienbaarheid?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over een aanvraag van een traplift. 
Lees meer

Mijn beroep: “De ontwikkeling van een prachtig vak.”

“Ik durf het te zeggen: ik heb het mooiste vak wat er bestaat! Als docent wil ik dit maar al te graag laten zien aan mijn cursisten. Maar 13 jaar geleden had ik nooit kunnen voorspellen dat ik dit nu zo zou opschrijven!”, vertelt Dinie Haag. Ze is werkzaam als docent bij Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Wat is mijn rol en dat van de zorgaanbieder bij individuele begeleiding?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over wat haar rol is en die van een zorgaanbieder bij individuele begeleiding.
Lees meer

Opinie: Voetangels en klemmen bij gebruikelijke hulp en mantelzorg

De begrippen gebruikelijke hulp en mantelzorg nemen een belangrijke plaats in bij de uitvoering van de Wmo2015. In de twee belangrijkste uitvoeringsartikelen, 2.3.2 en 2.3.5, worden ze genoemd. En daar beginnen dan meteen de problemen! Lees hier het opiniestuk van Wim Peters, werkzaam bij Stimulansz.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe kan ik sterker worden in het leiden van een gesprek?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil wat je moet doen als je een inwoner ziet lopen, een week na het huisbezoek, en het blijkt dat diegene geen beenbeperking heeft.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe kan ik sterker worden in het leiden van een gesprek?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil hoe ze sterker kan worden in het leiden van een gesprek. 
Lees meer
Josephine Boersma

Een dag als Wmo gebruiker – Josephine Boersma

Josephine Boerma (60) woont al sinds haar 19e op haar zelf in Groningen, wat vrij bijzonder is voor iemand met een handicap. Josephine heeft een spastische quadriplegie, wat inhoudt dat zij zwaar spastisch is aan vier ledematen. Josephine zit in een aangepaste elektrische rolstoel en is aangewezen op vele voorzieningen en hulpmiddelen, binnen- en buitenshuis. Al 41 jaar lang zet Josephine succesvol zorg op maat in. Als ervaringsdeskundige vertelt Josephine haar inspirerende verhaal vanaf de andere kant van de tafel.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe kan ik omgaan met de situatie als ik twijfel over de diagnose van de medisch adviseur?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil hoe hij met de situatie kan omgaan als hij twijfelt aan de diagnose van de medisch adviseur. 
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe kan ik de klant motiveren om te zoeken naar hulp in het eigen netwerk?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil hoe hij de klant kan motiveren om in het eigen netwerk te zoeken naar hulp. 
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe zorgen voor betere begeleiding bij de overgang van jeugdhulp naar 18+ hulp?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil hoe ze voor betere begeleiding kan zorgen bij de overgang van jeugdhulp naar 18+ hulp. 
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe ga ik om met iemand die niet met mij in gesprek wil?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over een cliënt die niet met hem/haar in gesprek wil.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - Casusïstiek over het Keukentafelgesprek

Casus: Mag je met de cliënt praten over je eigen situatie in keukentafelgesprek?

Bij ‘Casus’ bespreken wij een ingezonden casus waar u als wmo consulent niet uitkomt of een uitlopende visie op heeft. Wellicht dat er ook geen fout antwoord is. Wij leggen de casus voor aan collega consulenten.
Lees meer

Webinar ‘Omscholen naar het Sociaal Domein’ 19 januari 2022

Opleidingsinstituut Kenniscentrum WMO schoolt jaarlijks landelijk 180 cursisten om voor functies binnen het Sociaal Domein. Dit geldt voor functies als Wmo consulent, Front Office medewerker Sociaal Domein, Backoffice medewerker Sociaal Domein, Budgetcoach en Schuldhulpverlener. Al deze opleidingen zijn gericht op omscholing, wat betekent dat je vanaf de basis wordt opgeleid tot een vakbekwaam medewerker in het Sociaal Domein.
Lees meer

FTE BEGROTING: Hoe krijg je bij jouw gemeente meer grip op capaciteitsplanning?

Stel jij jezelf ook vaak de vraag ‘uit hoeveel medewerkers moet ons team eigenlijk bestaan om het meest efficiënt te werken?’ Voortdurend krijgen we signalen dat de werkdruk binnen het Sociaal Domein hoog is, maar hoe komt dit nu precies? Werken we niet efficiënt genoeg? Wordt de efficiëntie nadelig beïnvloed door de hoge werkdruk? Is er een grotere zorgvraag? Of is de zorgvraag complexer geworden?
Lees meer

Casus: In de wmo is sprake van willekeur

Bij ‘Casus’ bespreken wij een ingezonden casus waar u als wmo consulent niet uitkomt of een uitlopende visie op heeft. Wellicht dat er ook geen fout antwoord is. Wij leggen de casus voor aan collega consulenten.
Lees meer

Vraag en Antwoord: De vraag voor een nooduitgang

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies wil over een cliënt die begeleiding ontvangt van zijn ouders op leeftijd.
Lees meer

Vraag en Antwoord: De vraag voor een nooduitgang

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag wil weten wat goede voorbeelden zijn van het opvragen van medisch advies.
Lees meer

BLOG: Intervisie: hefboom voor kwaliteit. Een nieuwe impuls voor de Wmo consulent!

Voor veel professionals geldt dat zij regelmatig onderling intervisie hebben. Denk hierbij aan artsen, jeugdprofessionals, advocaten, mediators. Professionals die uiterst zelfstandig werken en bij de uitoefening van hun vak geconfronteerd kunnen worden met veel werkgerelateerde vragen: hoe om te gaan met ethische aspecten, maar ook wat is de beste behandelaanpak. Naast antwoorden op dergelijke vragen gaat het ook om inzicht en stappen in je eigen professionele ontwikkeling! Intervisie is het instrument om zowel kennis als ontwikkeling (en nog veel meer) te verkrijgen. Dat betekent vooruitkomen en sterker worden in je vak. Omdat je niet altijd alleen je werk doet, komt het ook het functioneren van (jouw) team ten goede. In dit stuk gaan we in op de vraag wat intervisie is, waar het vandaan komt en waarom het juist nu belangrijk is, ook voor jou als Wmo consulent.
Lees meer

Vraag en Antwoord: De vraag voor een nooduitgang

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies zou willen t.b.v. de vraag voor een nooduitgang.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Verschillende definities voor de term begeleiding in drie verschillende wetten

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag meer duidelijkheid wil over de verschillende definities voor de term 'begeleiding' die binnen verschillende wetten worden gebruikt.
Lees meer

BLOG: Verhuizen of blijven

Ik zie het steeds vaker voorbij komen: een discussie tussen cliënt en de Wmo consulent over de vraag of de cliënt wel of niet kan verhuizen. De consulent meent het primaat van verhuizen terecht te kunnen toepassen, maar de cliënt voert allerlei redenen aan waarom verhuizen echt niet zou kunnen. Beide betogen zijn vaak begrijpelijk, invoelbaar ook, maar wie heeft het bij het juiste eind?
Lees meer

Wilt u zich omscholen naar een functie als Wmo Consulent, Jeugdconsulent of Schuldhulpverlener?

Wellicht denkt u al jaren na over een omscholing naar het Sociaal Domein? Maar heeft u nooit de kans gehad om daadwerkelijk de stap te zetten. De overheid vindt dat mensen zich moeten blijven ontwikkelen om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Daarom ondersteunt de overheid leren en ontwikkelen onder andere met een aantal subsidiemogelijkheden.
Lees meer

Casus: Eigen kracht en de grens van de zorgplicht

Bij ‘Casus’ bespreken wij een ingezonden casus waar u als wmo consulent niet uitkomt of een uitlopende visie op heeft. Wellicht dat er ook geen fout antwoord is. Wij leggen de casus voor aan collega consulenten.
Lees meer

Casus: Hoe belangrijk is het ziektebeeld in het keukentafelgesprek?

De komst van de wet AVG is een heet hangijzer voor veel organisaties. Zeker bij gemeenten waar het werken met persoonsgegevens dagelijkse kost is. Hoewel een groot deel van de regelgeving eigenlijk al bestond, zijn de kaders en de controle rondom privacy aangescherpt en opnieuw onder de aandacht gebracht. Om privacy te beschermen is het verwerken van persoonlijke gegevens niet zomaar toegestaan. Kort door de bocht: enkel wanneer het een wettelijke grondslag dient of wanneer de cliënt expliciet toestemming geeft is het toegestaan om gegevens te verwerken. Echter moet er bij het vragen naar deze toestemming geen sprake zijn van onderlinge afhankelijkheid. Iets wat in het geval van het aanvragen van een voorziening, waarover de gemeente beslist, juist het geval is. Wanneer het zeer gevoelige informatie betreft, zoals een medische diagnose bijvoorbeeld, is het nooit toegestaan om dit vast te leggen. Hoewel veel mensen op de hoogte zijn van de nieuwe regels, merken we nog vaak dat gemeenten het nog doen ‘zoals ze het deden’ en worden medische gegevens besproken en verwerkt. Want hoe kunnen zij burgers goed helpen, als ze niet mogen vragen naar het ziektebeeldwaar zij mee te maken hebben?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe cliënt motiveren om eigen netwerk in te schakelen?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die zich afvraagt hoe ze haar cliënt kan motiveren haar eigen netwerk in te schakelen.
Lees meer

Casus: Maatwerk in coronatijd

Een simpel huisbezoek blijkt een hele opgave ten tijde van corona. In een aantal gemeenten worden huisbezoeken weer mondjesmaat verricht, bij andere gemeenten wordt er gekeken hoe- en met welke aanpassingen dit hervat kan worden en wanneer. Wat zijn de valkuilen nu we niet meer achter de voordeur kunnen kijken? Wat gaat er allemaal verloren in het contact zonder non-verbale communicatie (lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, uiterlijk). Kunnen we een goed keukentafel gesprek voeren door alleen op afstand contact te maken? Kunnen wij nog wel ons werk doen en vallen er geen mensen tussen wal en schip? Hoe kun je hier het beste mee omgaan als Wmo consulent?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Waarom wordt er binnen de Wmo gehamerd op ‘het sociaal netwerk’?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die zich afvraagt waarom er binnen de Wmo zo wordt gehamerd op 'het sociaal netwerk'.
Lees meer

Wmo consulent, Contractmanager, Kwaliteitsmedewerker of Toezichthouder?

De functie van Wmo consulent krijgt een continu veranderende betekenis. Althans, zo lijkt het. De taken van een Wmo consulent zijn sterk afhankelijk van de wijze waarop uw gemeente het heeft ingeregeld, maar onderaan de streep bent u verantwoordelijk voor hetzelfde. De consulent is die persoon die het gesprek aangaat met de burger met een hulpvraag, actief meedenkt in zijn of haar persoonlijke situatie en zoekt naar de juiste oplossing binnen deze unieke persoonlijke situatie. De aard van deze hulpvraag kan verschillen, maar uiteindelijk bevindt u zich altijd in het zorglandschap waarbij keuzes gemaakt moeten worden tussen eigen kracht, vrijwillige inzet of specialistische 2de lijns zorg en alle varianten die daartussen inmiddels bestaan. Wat hierbij van belang is, is dat de kwaliteit van zorg voldoet aan de door u opgestelde doelen voor de burger. En daar wil ik het verder over hebben, want hoe borgt u die kwaliteit? Hoe ziet u toe op het verloop en de uitvoering van uw indicatie? Hoe evalueert u de door u gestelde doelen? Oftewel: hoe zorgt u ervoor dat zorggelden zo effectief mogelijk worden ingezet zonder dat daarbij aan kwaliteit wordt ingeleverd?
Lees meer

Vraag en Antwoord: Gesprek met cliënt en 42-jarige dochter

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent waarbij een cliënt stuurt op de hulp van haar 42-jarige dochter.
Lees meer

Trots op: vak Wmo Consulent – Anita Meun

In deze blog vertelt neemt Anita Meun ons vol enthousiasme mee in haar dagelijkse werkzaamheden als Wmo consulent.
Lees meer

Op de bank bij: Angelique Becker

Angelique Becker (52) zit in een rolstoel en loopt hiermee tegen bepaalde beperkingen aan. Door haar ziekte het ‘Ehlers-Danlos Syndroom’ maakt zij gebruik van een scootmobiel. Ruim 20 jaar geleden kreeg Angelique een kind, waarna zij geopereerd moest worden. Zij is toen in een rolstoel terecht gekomen. Naast haar rolstoel maakt Angelique gebruik van een scootmobiel waarmee ze zich dagelijks voortbeweegt. Angelique is Wmo-gebruiker en neemt ons mee in haar leefwereld.
Lees meer

Casus: PGB van 2 uur volgens de oude regeling

Bij ‘Casus’ bespreken wij een ingezonden casus waar u als wmo consulent niet uitkomt of een uitlopende visie op heeft. Wellicht dat er ook geen fout antwoord is. Wij leggen de casus voor aan collega consulenten.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe maak je dit bespreekbaar tijdens een keukentafelgesprek?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die zich afvraagt hoe deze de collega kan aanspreken op de manier hoe deze tegen een klant sprak.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Valt een handbike wel of niet onder het abonnementstarief?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die zich afvraagt hoe deze de collega kan aanspreken op de manier hoe deze tegen een klant sprak.
Lees meer

De Wmo; zo gek nog niet!

Misschien komt het door de dagelijkse nieuwsberichten over de situatie waarin we wereldwijd zijn beland, maar ik smacht naar goed nieuws! Naar leuke gebeurtenissen, grappige weetjes, simpele dingen, mooie omstandigheden, anekdotes en een bak tevredenheid. Als ik over de Wmo nadenk (Google voor de aardigheid eens), overvalt me eenzelfde gevoel als ik de volgende kopteksten lees; ‘Minister de Jonge wil niet sleutelen aan het abonnementstarief, alle gemeenten hebben tekorten, wachtlijsten door financiële misère, de Wmo moet op de schop, proefprocessen, Den-Haag moet luisteren, beroep op huishoudelijke hulp stijg
Lees meer

Digitale lessen tot aan de zomer

Inmiddels zijn er enkele versoepelingen ingevoerd en dat is natuurlijk hartstikke fijn! Meer beweegruimte en met in achtneming van de regels, toch weer (meer) sociale activiteiten kunnen ondernemen.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Hoe zeg ik dat nu zo dat mijn collega niet boos wordt?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die zich afvraagt hoe deze de collega kan aanspreken op de manier hoe deze tegen een klant sprak.
Lees meer

Webinar ‘Omscholen naar het Sociaal Domein’ 17 juni 2021

“Er is onder andere door de coronacrisis een grote behoefte aan Wmo consulenten, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches binnen het Sociaal Domein ontstaan. Omdat deze behoefte de komende tijd en wellicht zelfs jaren blijft stijgen, organiseren wij op 17 juni 2021 de webinar ‘Omscholen naar het Sociaal Domein’. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen en in de coronatijd kan het daarom prettig zijn om dit vanuit uw eigen huis te bespreken met één van onze adviseurs” aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Kan er wel of geen Pgb voor vervoer dagbesteding verstrekt worden?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die zich afvraagt of er voor haar cliënt wel of geen Pgb voor vervoer dagbesteding verstrekt kan worden.
Lees meer

Werkwijze na Corona

In deze blog wil ik vraagtekens zetten bij de werkwijze “na Corona”. Ik ben mij ervan bewust dat we ons momenteel nog middenin het “Corona tijdperk” begeven en het onduidelijk is wanneer “na corona” nou eigenlijk precies zal zijn. Toch zie ik overal in het land werkwijzen aangepast worden aan de nieuwe situatie zoals de 1,5 meter maatschappij en het bijna structureel thuaiswerken.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Overgang van jeugdhulp (18-) naar hulp voor 18+. Hoe kunnen we zorgen voor een betere overgang? Hoe kunnen we de overgang het beste duiden?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die de laatste tijd veel te maken heeft gehad met jongeren die van jeugdhulp (18-) naar hulp voor 18+ zijn gegaan. Hoe kunnen we zorgen voor een betere overgang? Hoe kunnen we de overgang het beste duiden?”
Lees meer

Vraag en Antwoord: Wat is mijn rol en dat van de zorgaanbieder bij Individuele Begeleiding?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die een vraag heeft over haar rol als Wmo consulent en dat van de zorgaanbieder bij Individuele Begeleiding.
Lees meer

Casus: Een oudere die vereenzaamt als gevolg van de Coronacrisis

Eenzaamheid, een item waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Nu, door de maatregelen van overheidswege opgelegd, om de verspreiding van het Coronavirus beheersbaar te maken, helemaal urgent. Eenzaamheid wordt beschreven als het ervaren verschil tussen aanwezige contacten en gewenste contacten. Het ervaren van eenzaamheid brengt meestal negatieve gevoelens op gang. Het gaat dan ook vaak gepaard met een gevoelens van leegte, -verdriet, -angst en -zinloosheid met lichamelijke en of psychische klachten. Hoe kun je hier als Wmo consulent het beste mee omgaan? In ons blog hebben wij dit probleem voorgelegd aan verschillende Wmo consulenten.
Lees meer

Summerschool 2021: START DEZE ZOMER MET OMSCHOLEN!

Vaak zie je dat onderwijsinstellingen zomervakantie hebben, waardoor de meeste opleidingen pas in september weer van start gaan. Wij bieden je bij Kenniscentrum WMO graag de mogelijkheid tot het volgen van onze basisopleiding Wmo consulent 2.0 in de zomervakantie. Wij stomen je in een zeer korte periode klaar voor het vak van een Wmo consulent. Je krijgt les van docenten uit de praktijk en na twee weken beschik jij tot de benodigde theoretische kennis waarover iedere Wmo consulent moet beschikken. De summerschool van de basisopleiding Wmo consulent 2.0 is inhoudelijk gelijk aan onze reguliere opleiding, maar dan in een versneld jasje.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Inwoner gezien na huisbezoek. Meenemen t.a.v. advies?

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een Wmo consulent die een cliënt na zijn/haar huisbezoek heeft zien lopen in het centrum. Nu lijkt het alsof er toch geen beenbeperking aanwezig is en vraagt zich af of deze dit moet meenemen in het advies.
Lees meer

Vraag en Antwoord: Mensen weten zo goed wat ze willen

Bij ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we het dilemma van een wmo consulent die worstelt met cliënten die vaak goed weten wat ze willen en dit ook duidelijk kenbaar maken.
Lees meer

Webinar ‘Omscholen naar het Sociaal Domein’ 19 mei 2021

“Er is onder andere door de coronacrisis een grote behoefte aan Wmo consulenten, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches binnen het Sociaal Domein ontstaan. Omdat deze behoefte de komende tijd en wellicht zelfs jaren blijft stijgen, organiseren wij op 19 mei 2021 de webinar ‘Omscholen naar het Sociaal Domein’. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen en in de coronatijd kan het daarom prettig zijn om dit vanuit uw eigen huis te bespreken met één van onze adviseurs” aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Postieve Gezondheid: Wat betekent het in uw werk als Wmo consulent?

Deze blog staat in het teken van Positieve Gezondheid. Uiteraard betekent het veel voor uzelf, hoe u zelf in het leven staat en wat voor u gezondheid betekent, maar daar wil ik het nu niet met u over hebben. Ik wil me vooral richten op de rol van positieve gezondheid in uw werk met de cliënt. Wat betekent het in uw werk als Wmo consulent? In dit stuk ga ik er dan ook vanuit dat u inmiddels bekend bent met het concept Positieve Gezondheid en waar het daarbij om gaat.
Lees meer

Ervaring van oud-cursist: Corrie Schipper

Mijn naam is Corrie Schipper en ik heb met veel plezier 40 jaar in verschillende vormen van zorg gewerkt, als leefgroepwerker bij een orthopedagogisch instituut, als begeleider/coach van cliënten en collega’s en als senior begeleider IBB en ambulant. Eind vorig jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging . Mijn oog viel op het vak Wmo consulent. Daarbij kwamen de vaardigheden die ik, door jarenlang in de zorg te werken heb opgedaan, goed van pas.
Lees meer

Werken tijdens Corona…

Door: Gonda de Boer Per 1 maart 2020 ben ik als docent in dienst gekomen bij het Kenniscentrum WMO. Om een goede verbinding met het werkveld te behouden, blijf ik naast mijn docentschap interessante opdrachten uitvoeren als Wmo-specialist, praktijkbegeleider en kwaliteitscoach in het Sociaal Domein.
Lees meer

Wij gaan weer klassikaal van start!

Onlangs heeft de regering uitgesproken dat wij vanaf 1 juni 2020 weer klassikaal les mogen geven. Wij zijn hier erg blij mee en gaan weer met frisse moed van start! Natuurlijk gebeurt het lesgeven met inachtneming van de maatregelingen, zoals 1,5 meter afstand, de aanwezigheid van desinfectiemiddel en het thuisblijven van cursisten wanneer er sprake is van klachten. Wilt u zich omscholen tot Wmo Consulent en graag weer klassikaal les krijgen? De verwachting is dat er straks een grote vraag is naar Wmo consulenten in verband met het wegwerken van alle opgelopen achterstanden! Bent u straks klaar om in dat gat te springen?
Lees meer

Onze opleidingen gaan door!

Het kan heel goed zijn dat u momenteel tijd over heeft omdat u door de coronacrisis niet naar uw werk kunt. Hoe mooi zou het zijn om deze tijd nuttig te besteden en eens te kijken naar uw persoonlijke ontwikkeling. Of misschien denkt u al langer na over een omscholing naar een functie binnen het sociaal domein. Dit is de tijd om te starten met de opleiding voor Wmo consulent of schuldhulpverlener. De verwachting is dat er straks een grote vraag naar Wmo consulenten en schuldhulpverleners ontstaat door de coronacrisis. Gemeenten lopen achterstanden op doordat er geen huisbezoeken plaatsvinden en meer gezinnen komen in de financiële problemen.  
Lees meer

Is Zoom wel veilig?

Momenteel is het helaas niet mogelijk onze lessen op de klassikale manier aan te bieden, zoals u van ons gewend bent. Om deze reden zijn we vanuit Kenniscentrum WMO op zoek gegaan naar de best mogelijke oplossing om de continuïteit van onze lessen te waarborgen.
Lees meer

De opleidingen van Kenniscentrum WMO gaan door!

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft alle bijeenkomsten verboden. Ook zijn scholen en onderwijsinstituten gesloten. Dat betekent helaas dat onze lessen niet op de gebruikelijke, klassikale manier van start mogen gaan.
Lees meer

Aankomende twee weken vervallen de lessen

Kenniscentrum WMO volgt de richtlijnen van het RIVM en heeft de aankomende twee weken de fysieke lessen en trainingen te laten vervallen
Lees meer

Summerschool Wmo

Tijd over in de zomer? Dan kunt u mee doen met de Summerschool! Wilt u in een zeer korte periode klaargestoomd worden voor dit vak? In een versnel tempo volgt u de lessen en krijgt u alle kennis die u na de zomer direct kunt toepassen! Binnen drie weken heeft u de opleiding afgerond!
Lees meer

Nationale Bijscholingsdag

De Nationale Bijscholingsdag stelt u in de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en contact te leggen met collega’s uit uw eigen en andere domeinen. Netwerken en het delen van kennis staat op deze unieke dag centraal. De Nationale Bijscholingsdag wordt georganiseerd voor zowel Wmo Consulenten als Jeugd- en Gezinsprofessionals. Tijdens deze dag kunt u verbinding maken met andere domeinen binnen het sociaal domein.
Lees meer

Open dag 26 maart 2020 in Amersfoort

Er is een grote behoefte aan Wmo consulenten, Jeugdprofessionals, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches. Kortom, een behoefte aan professionals binnen het Sociaal Domein. Omdat deze behoefte de komende jaren blijft stijgen, organiseren wij donderdag 26 maart 2020 een open dag op onze opleidingslocatie in Amersfoort. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen,” aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer

OPEN DAG 10 December 2019 regio Meppel

Er is een grote behoefte aan Wmo consulenten, Jeugdprofessionals, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches. Kortom, een behoefte aan professionals binnen het Sociaal Domein. Omdat deze behoefte de komende jaren blijft stijgen, organiseren wij 10 december 2019 een open dag op onze opleidingslocatie in Meppel. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen,” aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Werkzaam binnen de Wmo, hoe heet u?

Zo eenvoudig als het in 2015 nog was om van een Wmo consulent te spreken, zo gevoelig is de snaar die ik raak als ik u allemaal met deze term over één kam scheer. Wat rond 2015 het werk was van de Wmo consulent, is tegenwoordig het werk van (om er een paar te noemen): sociaal werker, gebiedsconsulent, gebiedswerker, consulent Wmo of Wmo consulent, toegangsmedewerker, consulent sociaal domein, gespreksvoerder Wmo, integraal consulent, maatschappelijk werker, meedenker, casemanager, gids, regisseur, regievoerder, klantmanager en ga zo maar door.
Lees meer
Terugkomdag Kenniscentrum WMO - 7 juni 2019 in Amersfoort

Speciale terugkomdag (oud-)cursisten

Door de jaren heen hebben wij met veel plezier vele cursisten opgeleid. Exclusief voor u als (oud-)cursist organiseert het Kenniscentrum WMO op vrijdag 8 november 2019 een speciale terugkomdag. Deze dag is speciaal gericht op het actueel houden van uw kennis op het gebied van het Sociaal Domein.
Lees meer

OPEN DAG 4 november 2019 regio ‘s-Hertogenbosch

Er is een grote behoefte aan Wmo consulenten, Jeugdprofessionals, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches. Kortom, een behoefte aan professionals binnen het Sociaal Domein. Omdat deze behoefte de komende jaren blijft stijgen, organiseren wij 4 november 2019 een open dag op onze opleidingslocatie in de omgeving van 's-Hertogenbosch. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen,” aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer

Meppeler opleidingsinstituut viert 7,5 jarig jubileum

Meppel – Kenniscentrum WMO bestaat deze maand 7,5 jaar. Het kenniscentrum in Meppel waar consulenten vanuit heel Nederland sinds 2012 opleidingen volgen, is dé opleider binnen het Sociaal Domein. Het opleidingsinstituut is uitgebouwd tot een bureau waar het gaat om opleiden, trainen, detachering, kennis delen en het geven van advies binnen de Wmo en Jeugdzorg.
Lees meer
Docent Kenniscentrum WMO - Marijn Pietersen

Het belang van een nieuwe kijk op gezondheid

Ben je gezond? Waarom? Een vraag die ik vaak stel in de trainingen die ik geef. Volgens de definitie die de Wereld Gezondheidsorganisatie in 1948 stelde, is gezondheid “een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap.” Klinkt logisch.
Lees meer
Magazine Wmo Doen: het vakblad voor Wmo Consulenten!

Magazine WMO Doen

WMO Consulenten Nederland heeft op 25 juni op de Nationale Bijscholingsdag hét vakblad binnen de Wmo uitgebracht. Het is een informatief magazine in Nederland, dat volledig in het teken staat van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Daarmee is het inspirerend voor iedereen die zich (beroepshalve) met de Wmo bezighoudt.
Lees meer
Terugkomdag Kenniscentrum WMO - 7 juni 2019 in Amersfoort

Speciale terugkomdag (oud-)cursisten

Door de jaren heen hebben wij met veel plezier vele cursisten opgeleid. Exclusief voor u als (oud-)cursist organiseert het Kenniscentrum WMO op vrijdag 7 juni 2019 een speciale terugkomdag. Deze dag is speciaal gericht op het actueel houden van uw kennis op het gebied van het Sociaal Domein.
Lees meer
Opendag Kenniscentrum WMO - 21 mei in Hoofddorp

PERSBERICHT: Eerste open dag Kenniscentrum WMO op 21 mei te Hoofddorp

“Er is een grote behoefte aan Wmo consulenten, Jeugdprofessionals, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches. Kortom, een behoefte aan professionals binnen het Sociaal Domein. Omdat deze behoefte de komende jaren blijft stijgen, organiseren wij 21 mei 2019 een open dag op onze opleidingsplaats te Hoofddorp. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen,” aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer
Open dag Kenniscentrum WMO - 21 mei 2019 in Hoofddorp

Kom naar onze Open Dag!

Op dinsdag 21 mei houdt Kenniscentrum WMO een open dag en kan iedereen kennismaken met het cursus- en opleidingsaanbod. Tussen 15.00 uur en 20.00 uur vinden er presentaties plaats en kun je een echt ‘Keukentafelgesprek’ ervaren. Tijdens de open dag kun je de sfeer proeven, ontmoet je docenten en kun je vragen stellen aan onze medewerkers, oud-cursisten of Wmo consulenten. Je krijgt je de kans om meer te weten te komen over onze opleidingsaanbod en ontdek welke opleiding bij jou past. Dus denk jij erover om te kiezen voor de opleiding Wmo Consulent 2.0, Schuldhulpverlening, medewerker Backoffice of de opleiding Jeugdconsulent bij Kenniscentrum Wmo? Kom dan naar onze open dag.
Lees meer
Kenniscentrum WMO zet zich in voor NLDoet

“We stevenen af op een sociale ramp”

Meppel – Het Oranje Fonds houdt op 15 en 16 maart samen met duizenden organisaties in het land weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Fundament van dit alles: in contact komen met elkaar, verbinding maken. ‘Het is eigenlijk treurig dat een dergelijke dag nodig is.’
Lees meer
Kenniscentrum WMO in Meppel verzorgt sessie (Ont)Regel de zorg met Rita Verdonk

Sessie ‘Ontregel de Zorg’ met Rita Verdonk

Het uitgangspunt in de Jeugdwet en de Wmo 2015 is dat gemeenten maatwerk bieden bij de ondersteuning van cliënten. Gemeenten hebben veel ruimte om de uitvoering zelf vorm te geven, maar juist deze diversiteit aan procedures en werkwijzen zijn de belangrijkste knelpunten voor professionals binnen het Sociaal Domein. Met het programma ‘Ontregel de Zorg’ wil het kabinet samen met gemeenten en zorgaanbieders zorgen voor minder papier, zodat er meer tijd overblijft voor zorg én ondersteuning.
Lees meer
Opendag Kenniscentrum WMO in Meppel - 30 januari 2019

Persbericht: Eerste open dag Kenniscentrum WMO

‘Er is een grote behoefte aan Wmo consulenten, Jeugdprofessionals, Schuldhulpverleners en Budgetcoaches. Kortom, een behoefte aan professionals binnen het Sociaal Domein. Omdat deze behoefte de komende jaren blijft stijgen, organiseren wij 30 januari 2019 een open dag op ons opleidingscentrum in Meppel. Een besluit tot omscholing is immers niet zomaar genomen.’ aldus Miquel Wijngaards, directeur van het Kenniscentrum WMO.
Lees meer
Vacatures bij Kenniscentrum WMO in Meppel

Tips bij het vinden van een baan

Veel van onze cursisten kiezen voor onze opleidingen, omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. En in veel gevallen betreft het een omscholing. Reorganisatie na 20 jaar binnen het zelfde bedrijf hebben gewerkt, langdurig ziek geweest of gewoon op zoek naar een nieuw pad binnen uw carrière. Een opleiding volgen is de eerste stap om uw carrière een boost te geven. Maar hoe verder na het afronden van uw opleiding? In dit artikel geven we tips over het vinden van een baan na het afronden van je opleiding bij Kenniscentrum WMO.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Scholingsaftrek 2019

In 2019 kunnen studiekosten en scholingsuitgaven nog fiscaal aftrekbaar zijn, in 2020 niet meer. Stel uw studie dus niet uit, maar haal hem naar voren. Wat zijn de voorwaarden om via deze belastingaftrek geld van de Belastingdienst te krijgen voor uw studie en scholing? De aftrek studiekosten en scholingsuitgaven staat onder druk, maar in 2019 kunt u wellicht nog van deze aftrek gebruik maken. 
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Onze nieuwe website is live!

Het is zover; de nieuwe website van Kenniscentrum WMO is live! Het eindresultaat mag er zijn en daar zijn we dan ook best een beetje trots op. Daarom nodigen we je graag uit een kijkje te nemen. De nieuwe website laat zien wie we zijn en wat we doen. Zoals je kunt zien is de gehele ‘look en feel’ van de site veranderd. De website is overzichtelijk en goed leesbaar voor iedereen. Gericht op onze verschillende klanten op het gebied van scholing, detachering of advies. 
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

De ontwikkeling van een prachtvak

Ik durf het te zeggen: ik heb het mooiste vak wat er bestaat! Als docent wil ik dit maar al te graag laten zien aan mijn cursisten. Maar 13 jaar geleden had ik nooit kunnen voorspellen dat ik dit nu zo zou opschrijven!
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Intervisie binnen een Wmo-team deel 3

Deze blog is een vervolg op mijn eerdere twee blogs over intervisie en deze keer gaat het over positieve intervisie. In de vorige blog beloofde ik al om terug te komen op het inbrengen van positieve vragen in de intervisiebijeenkomst. Dat wil ik nu graag verder uitleggen.
Lees meer
Kenniscentrum WMO schrijft handboek WMO

‘Liefde verdwijnt, professionals vullen gat op’

Meppel – De Wet Maatschappelijke Ondersteuning dreigt onbetaalbaar te worden voor gemeenten. In plaats van verloren gegaan naoberschap in dorpen en steden met dure professionals op te vullen, zouden we het als samenleving veel meer ‘samen’ op moet lossen. Dat zegt Miquel Wijngaards uit Meppel.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Intervisie binnen een Wmo-team deel 2

In mijn eerste blog over intervisie had ik het over het stellen van de juiste vraag. Daarbij stelde ik dat voor het stellen van een intervisievraag aandacht nodig is. En ik beloofde hier later aandacht aan te schenken. Dat wil ik doen in deze blog. Het stellen van de juiste vraag is namelijk van het grootste belang voor de opbrengst van de hele sessie.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

AVG in het Sociaal Domein: Ja en Nee

Mensen vragen mij vaak: wat betekent de nieuwe AVG nu voor het Sociaal Domein? De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is wetgeving vanuit Brussel die de privacy van burgers beter moet beschermen. De wet wordt eind mei 2018 van kracht en heeft voor veel bedrijven en voor de overheid aanzienlijke gevolgen.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Intervisie binnen een Wmo-team

Een goed instrument om samen in een Wmo team voor kwaliteit te zorgen is het houden van intervisie. Hier bespreek je met elkaar op regelmatige en gestructureerde wijze jouw eigen werkvragen. Die kunnen gaan over een juiste toepassing van de wet, een bijzondere vraag van een cliënt of over jouw beroepshouding als consulent.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

“Vertrouwen in de toekomst”

Ik ben Marijke Koekkoek en werkzaam bij Gemeente Amersfoort. Mijn werk als Wmo consulent bestaat uit het beoordelen van vragen op het gebied van wonen, vervoer en rolstoelen. Deze blog gaat over de eigen bijdrage die mensen hiervoor moeten betalen en de plannen van het nieuwe kabinet, Rutte III.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Keurmerk voor Wmo consulenten in de maak

Heb je een eigen keurmerk nodig om te laten zien dat je een goed gesprek kunt voeren aan de keukentafel? Is het een noodzakelijk kwaliteitsstempel om het kaf van het koren te scheiden? We nemen een kijkje bij WMO Consulenten Nederland, die dit jaar de eerste stappen hebben gezet richting beroepsregistratie.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Kenniscentrum WMO ontvangt het NRTO-keurmerk

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling heeft tijdens een audit vastgesteld dat Kenniscentrum WMO voldoet aan de kwaliteitseisen van het NRTO-keurmerk. Hiermee kan Kenniscentrum WMO aantonen dat zij voldoen aan hoge eisen voor transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel. “Dit is een fantastische erkenning voor ons opleidingsinstituut”, vertelt directeur Miquel Wijngaards van Kenniscentrum WMO.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Kenniscentrum WMO overhandigt ‘Handboek Wmo’ aan Meppeler wethouder

Directeur Miquel Wijngaards van het Kenniscentrum WMO in Meppel heeft woensdag het ‘Handboek Wmo’ overhandigd aan Wethouder Gert Stam en Tea Hoevenberg, teamleider Wmo. Het ‘Handboek Wmo’ is een praktische vertaling van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Meppeler bureau presenteert handboek WMO

Meppel - Tijdens de eerste Nationale bijscholingsdag voor WMO-consulenten op 22 juni in Zwolle, neemt de directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens het eerste exemplaar van het handboek WMO in ontvangst. Het boek is geschreven door medewerkers van het Kenniscentrum WMO uit Meppel.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

Schulddienstverlening binnen gemeenten: hard nodig!

Onderzoek (Divosa, Vng, Stimulansz) wijst uit dat bij mensen met financiële problemen in de meeste gevallen sprake is van multi-problematiek. Schuldenproblematiek heeft een negatieve invloed op meerdere levensterreinen, met maatschappelijke kosten van dien. Deze mensen kunnen op meerdere terreinen hulp nodig hebben en zoeken. Dit kan hulp zijn vanwege een problematische thuissituatie (scheiding, opvoeding). Of vanwege een verslaving, psychische nood of ziekte. Maar ook vanwege fraude of criminaliteit. Of zij kloppen aan bij schulddienstverlening, wat niet vanzelfsprekend is.
Lees meer
Kenniscentrum WMO - De specialist in opleiding wmo consulent en opleiden binnen het Sociaal Domein

‘Register voor Wmo-consulenten noodzakelijk’

Een register waarin gemeenten kunnen zien of Wmo-consulenten de juiste scholing of ervaring hebben kan gemeenten een hoop kosten besparen, denkt directeur Miquel Wijngaards van Kenniscentrum WMO. ‘De Wmo-consulent is de toegangspoort van de hulpbehoevende burger tot de gemeente’, aldus Wijngaards. Zijn instituut leidt mensen op die binnen het sociaal domein willen gaan werken bij gemeenten of al werken bij een gemeente en zich willen verdiepen in het sociaal domein.
Lees meer