Ervaringen van cursisten

GERDIEN VAN DE RIET

Ik heb de opleiding Wmo Consulent 2.o gevolgd. Het is een leuke opleiding, ook als je uit een heel andere bedrijfstak komt. Wat wel van belang is dat je een werkervaringsplaats hebt om theorie en praktijk naast elkaar te ervaren. Een werkervaringsplek heb je niet zomaar te pakken, dit kost je wel de nodige moeite. De opleiding geeft je een goede basis mee en de rest moet je echt in de praktijk leren. Zeker een aanrader. Ik heb er een mooie baan aan overgehouden.

MARJA DE WIT-SUURVELD

Vorig jaar heb ik de opleiding Wmo consulent 2.0 (maart-juni) in Groningen gevolgd en met goed resultaat afgerond. Daarna startte ik de zoektocht naar een werkervaringsplek. Sinds september 2017 had ik een werkervaringsplek bij WIJ Lewenborg (Groningen-stad) dankzij een oud-collega, werkzaam bij dit team. Per 1 mei treed ik officieel in dienst bij dit team als medewerker toegang/ Wmo-consulent.

SJOUKJE VAN DER WEG

Via deze weg wil ik jullie laten weten dat ik begin maart bij een gemeente in Friesland ben begonnen voor werkervaring. In juli 2017 heb ik bij jullie mijn certificaat mogen behalen als Wmo consulent en ik wil jullie graag laten weten dat jullie cursus enorm goed aansluit bij de praktijk! Bedankt hiervoor.

IlSE BLOEMERT

Sinds september 2017 ben ik in dienst als trainee bij het Kenniscentrum WMO. Ik heb de opleidingen Wmo Consulent 2.0 en Consulent Jeugd mogen volgen in Meppel. De enthousiaste docenten uit het werkveld, een duidelijke online leeromgeving, de gemotiveerde medecursisten en interessante lesstof hebben ervoor gezorgd dat ik met veel plezier deze opleidingen heb gevolgd. Ook heb ik goede begeleiding gekregen van de medewerkers van het Kenniscentrum WMO bij het vinden van een werkervaringsplek waar ik in januari 2018 mag beginnen. Tijdens beide opleidingen heb ik voldoende kennis opgedaan waardoor ik me goed voorbereid voel om in de toekomst aan de slag te gaan als consulent Wmo/consulent Jeugd.

WIM LAAN

Na eerst goed uitgezocht te hebben voor welke opleiding ik zou kiezen, had ik gelijk het beste gevoel bij het Kenniscentrum WMO in Meppel.  Daarom ben ik gestart in september 2017 met de opleiding Wmo Consulent 2.0. De opleiding bij het Kenniscentrum WMO heeft mij in alle opzichten gebracht wat mijn gevoel vertelde. De deskundigheid, de openheid en betrokkenheid van de zeer ervaren docenten heeft mij veel gebracht over wat het vak als Wmo consulent moet inhouden. De kennis die iedere docent heeft op hun eigen gebied (binnen het Sociaal Domein) heeft mij iedere week weer leerzame en positieve energie gegeven. Iedere week was het weer een feestje om naar Meppel te gaan. Met zoveel passie, plezier en ervaringen hun verhaal overbrengen is echt bijzonder om mee te maken. Dit zorgde ervoor dat de tijd is omgevlogen. Ook de kennis en betrokkenheid van de backoffice was super. Op alle vragen kwamen gepaste en betrokken antwoorden. Het meekijken en meedenken in mogelijkheden maakte de opleiding bij het Kenniscentrum erg mooi en bijzonder. Ze hielden zelfs rekening met het weer om op mijn examendag het examen af te nemen in mijn woonplaats  i.p.v. dat ik naar Meppel moest rijden met code rood. Super meedenkend en goed geregeld.  Deze positieve uitstraling van zowel de backoffice als de docenten maken dat ik de juiste keuze heb gemaakt voor het Kenniscentrum WMO. Alles eromheen was ook super geregeld; de e-learning lessen waren zeer uitgebreid en heel leerzaam. Het (t)huiswerk naast de wekelijkse bijeenkomsten is goed te doen. Niets voor niets zijn zij bij het Kenniscentrum de trendsetter voor de Wmo opleiding. Op 16 november 2017 was de landelijke Nationale Bijscholingsdag voor Wmo consulenten in Utrecht waarbij alle docenten van het Kenniscentrum betrokken waren. Kenniscentrum was de initiatiefnemer om deze dag tot een zeer geslaagde en drukbezochte WMO consulenten dag te maken. Tot in de puntjes was alles goed geregeld net als de opleiding Wmo consulent 2.0. Ik zou iedereen aanraden die wellicht nu nog twijfels heeft, te kiezen voor het Kenniscentrum WMO in Meppel.

 

joyce vaes marieke de hartog
MARLIES WISSE

“Via mijn werkgever Yacht ben ik in 2015 in contact gekomen met het Kenniscentrum WMO. Sinds oktober 2014 was ik werkzaam als Wmo consulent voor de gemeente Groningen. Yacht heeft mij de  mogelijkheid geboden om de opleiding Wmo Consulent 2.0 en Consulent Jeugd  te volgen bij het Kenniscentrum WMO. In 2015 ben ik geslaagd voor Wmo Consulent 2.0 en in juli 2017 voor Consulent Jeugd. De inhoud van beide opleidingen vond ik goed, er is ruim voldoende lesstof waarmee je in de praktijk uit de voeten kunt. De docenten zijn goed geschoold en hebben zelf ervaring opgedaan binnen het werkveld. Zij kunnen daardoor veel voorbeelden geven. Het lesprogramma werd op een prettige manier gegeven. Lange theoretische lesdagen worden onderbroken met voorbeeldfilmpjes; dit heb ik als zeer prettig en verhelderend ervaren. Het was mogelijk om te sparren over eigen casussen en hiervoor handvatten te ontvangen. Eén tip voordat je een opleiding start; zorg dat je al aan het werk bent of een werkervaringplek hebt als consulent, zodat je de lesstof direct in de praktijk kunt brengen. De locaties zijn goed; uitstekend bereikbaar, gratis parkeren en niet te vergeten een prima catering.”

THEA SCHUIJREN

“In maart 2017 gestart met de opleiding Wmo consulent 2.0 in Eindhoven bij Kenniscentrum WMO; écht een AANRADER! Wat een topdocenten. De docenten nemen je mee naar situaties in zowel theorie als in de praktijklessen alsof je al midden in het werkveld staat. Leefgebieden die behandeld werden, werden op deze manier zo realistisch mogelijk gemaakt en met raad en daad werden we door hen bijgestaan. Ook wordt je geleerd hoe je de lsd-methode goed toe kunt passen en gedurende de lessen verder verdiept. Heldere, duidelijke taal en lesmateriaal plus de wekelijkse aanvulling op de mail. Verder vond ik het geweldig dat er goed de nadruk lag op de gesprekken en de rapportages die je moet schrijven; gewoon prettig en duidelijk weten waar je aan toe bent.
Naast de opleiding heb ik een werkervaringsplek gevonden en dat is echt een tip voor diegene die ook de opleiding willen gaan doen. Juli 2017 ben ik geslaagd met een heel mooi cijfer. Ik heb nog steeds geen spijt van de keuze die ik toen gemaakt heb.

Verder wil ik nog melden dat binnen de organisatie van het Kenniscentrum WMO de overige medewerkers je goed bijstaan bij vragen. Zij handelen snel zodat je niet lang op antwoord hoeft te wachten en zij zijn echt bereid hun nek uit te steken om je goed en gedegen als aankomend Wmo consulent neer te zetten. Voor mij geldt echt voor het Kenniscentrum WMO…….. CHAPEAU!”


PATTY OUWERKERK

“Doordat er een aardige tijd zat tussen het ontslag aanzeggen en mijn daadwerkelijke uitdiensttreding door reorganisatie, heb ik de tijd genomen om me te beraden op mijn nieuwe toekomst. Ik wilde niet meer werkzaam zijn in commerciële functies maar ik wilde de sociale kant op. Ik ben uitgekomen op de opleiding Wmo Consulent 2.0. Dit bleek een goede, leuke en leerzame keuze. Het was wennen om weer te leren! Gelukkig waren er docenten die vanuit hun eigen ervaring goede en praktische handvatten konden aanreiken. Wat ik als zeer prettig heb ervaren, zijn de deskundigheid van de docenten en het praktijkgerichte.”


ESTHER ROMIJN

“Afwisselende lesdagen met veel ervaring uit de praktijk. Enthousiaste en gemotiveerde docenten en cursisten. Er was ook tijd om ervaringen te delen of vraagstukken uit de praktijk te bespreken.”


LYA WOUDA

“Mijn ervaring bij het Kenniscentrum WMO is dat theorie en praktijk goed op elkaar aansluiten. De manier waarop les gegeven wordt is helder en wordt op een enthousiaste en passie volle wijze gegeven door docenten uit het veld. De materie wordt goed gedoceerd overgebracht aan de studenten. Omdat dit in groepsverband gegeven wordt is, ontstaat er vaak ook een leerzame discussie. De docenten staan naast de studenten.  Op deze wijze ontstaat er een chemie waar men zich prettig bij voelt, voor mij werkte dit prettig om zo de stof eigen te maken.”


ANGELA DO

“Ik wilde mij graag omscholen tot Wmo consulent. Via mijn werkgever mocht ik de opleiding Wmo Consulent 2.0 volgen bij het Kenniscentrum WMO. In september 2014 ben ik begonnen met de opleiding. Ook  heb ik een goede stageplaats kunnen bemachtigen. Ik heb met veel plezier elke week samen met mijn medecursisten kennis en praktijkervaring gedeeld. De kennis die ik in de praktijk opdeed, vulde de opleiding aan. En de zaken die ik tijdens de opleiding leerde, kon ik direct in praktijk brengen. In razend snel tempo heb ik het vak Wmo consulent mij eigen kunnen maken. Met deze opleiding krijg je een goede degelijke kennis van de Wmo, wet en regelgeving, de gemeente, voorzieningen en het proces van melding tot beschikking. In december 2014 heb ik mijn certificaat behaald waarna ik in januari 2015 aan de slag ben gegaan bij de gemeente Hoorn.”


TINEKE SNOEK

“Leuke opleiding, gevarieerde onderwerpen. Korte lijnen met Kenniscentrum. Trainers die afkomstig zijn uit het werkveld. Cijfer opleiding: 9,0! Aanrader: opleiding Wmo Consulent 2.0 via Kenniscentrum WMO”


JOYCE KIERS

“Ik ben in oktober 2014 gestart met de opleiding Wmo consulent 2.0 en in februari 2015 heb ik deze met goed gevolg afgerond. Ik heb de opleiding als leuk en erg interessant ervaren. De opleiding was inhoudelijk goed te volgen. Het leuke vond ik dat de docenten allemaal ervaring binnen gemeente hadden. De docenten vertelden hierover met passie. Deze positieve energie maakte dat de lessen ook leuk waren om te volgen.  Je krijgt een goed beeld van het werk wat je straks zelf moet gaan doen.”


CHRISTJAN HOFFMANS

“Ik heb meegedaan aan de opleiding Wmo consulent 2.0 omdat ik maatschappelijk betrokken wil zijn en graag wil weten wat er op dit vlak speelt. Daarnaast vind ik het boeiend om na te gaan hoe het beleid is vertaald naar de praktijk. Taken zijn overgeheveld naar de gemeenten. Tevens dienen gemeenten een bezuiniging te realiseren. Dat is maatschappelijk gezien een grote uitdaging.

Het doel van de opleiding Wmo consulent 2.0 is dat je naar aanleiding van een melding en een gesprek in een korte tijd een gedegen advies kunt geven over de aanvraag. Belangrijke elementen uit de opleiding waren voor mij gesprekstechnieken zoals bijvoorbeeld luisteren, doorvragen en samenvatten, inhoudelijke kennis van de Wmo en juridisch prudentie over Wmo besluiten. Het kenniscentrum heeft docenten die weten wat er in de praktijk gebeurt. De opleiding is dan ook actueel en praktisch.”