Klassikale lessen

op 1,5 meter afstand!

Meppeler opleidingsinstituut viert 7,5 jarig jubileum

Meppel – Kenniscentrum WMO bestaat deze maand 7,5 jaar. Het kenniscentrum in Meppel waar consulenten vanuit heel Nederland sinds 2012 opleidingen volgen, is dé opleider binnen het Sociaal Domein. Het opleidingsinstituut is uitgebouwd tot een bureau waar het gaat om opleiden, trainen, detachering, kennis delen en het geven van advies binnen de Wmo en Jeugdzorg.

Op 29 februari 2012 is het Kenniscentrum WMO officieel opgericht. Het begon allemaal in 2010 bij het bestuursakkoord in de DRU Cultuurfabriek. Hier werden de contouren van de Wmo besproken door de VNG en leden van het kabinet. Hier constateerde Miquel Wijngaards (directeur Kenniscentrum WMO) dat er enorme behoefte aan kennis ontstond bij de diverse gemeenten. Hierop zochten een aantal gemeenten contact voor ondersteuning bij dit proces. Vanuit deze vraagstelling is Kenniscentrum WMO geboren.

Meppeler Miquel Wijngaards, zelf uit de zorg afkomstig, startte in 2012 met het Kenniscentrum WMO. ‘Doordat we vaak in organisaties aanwezig zijn met visie- en strategietrajecten, weten we goed wat er leeft bij lokale overheden en bij professionals. Daarnaast is deze kennis van de dagelijkse praktijk een waardevolle input voor onze opleidingen en trainingen.’ Wat begon met een aantal ZZP’ers die gemeenten ondersteuning gaven in het nadenken over de Wmo, werd uitgebreid met het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige scholing (zowel voor particulieren als Incompany). Kenniscentrum WMO leidde de afgelopen jaren vele professionals op binnen het Sociaal Domein. Het meest bekend zijn de opleidingen; Wmo consulent 2.0, Jeugdconsulent en Schuldhulpverlening 2.0. Daarnaast is er een ruim aanbod aan ééndaagse trainingen. Sinds 2016 worden er jaarlijks meerdere landelijke Bijscholingsdagen georganiseerd en maakt het instituut zich hard voor een beroepsvereniging voor Wmo consulenten.

Sinds 2017 is Kenniscentrum WMO uitgebreid met het detacheren van mensen die de opleiding hebben gevolgd. Dit heeft geresulteerd in een groei van de organisatie. Wat begon op een zolderkamer, is inmiddels uitgebreid naar een groot bedrijfspand aan de A32 met eigen lesfaciliteiten. Inmiddels hebben 12 gerenommeerde docenten zich verbonden aan het Kenniscentrum WMO, zijn er een aantal adviseurs in dienst en is er een zeer ervaren binnendienst aanwezig. Miquel Wijngaards: “Het team heeft een enorme drive en enthousiasme. Hier ben ik ontzettend trots op. Ik hoop dan ook dat we nog vele jaren door mogen gaan.”