Klassikale lessen

op 1,5 meter afstand!

Werken tijdens Corona…

Door: Gonda de Boer

Per 1 maart 2020 ben ik als docent in dienst gekomen bij het Kenniscentrum WMO. Om een goede verbinding met het werkveld te behouden, blijf ik naast mijn docentschap interessante opdrachten uitvoeren als Wmo-specialist, praktijkbegeleider en kwaliteitscoach in het Sociaal Domein.

In mei stonden mijn eerste opleidingsdagen gepland, maar in maart kwam Corona…. Dat betekende dat er  keuzes gemaakt moesten worden met betrekking tot de geplande opleidingen. We hebben ontzettend snel geschakeld en besloten om de trainingen via ZOOM doorgang te laten vinden. Ik werd dus per direct ingezet als docent!

We hebben binnen enkele dagen digitale lessen ontwikkeld en opgenomen om deze als e-learning op onze online leeromgeving te kunnen plaatsen. Onze cursisten doorliepen in de ochtend deze e-learnings waarna in de middag de digitale les via ZOOM plaatsvond.

Wat is dát intensief, digitaal lesgeven. Ik had nooit verwacht dat dit zoveel energie zou kosten. Je kijkt de hele tijd naar een klein scherm en moet voortdurend schakelen tussen de cursisten. Wanneer je klassikaal lesgeeft is het houden van overzicht een stuk eenvoudiger, je kunt het hele lokaal overzien en het is duidelijk welke cursist het woord neemt.

Sinds kort zijn we weer overgestapt op de klassikale lessen. Uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen. Zo hebben we het lokaal anders ingericht zodat we 1,5 meter afstand tussen de cursisten kunnen handhaven. Ook vragen we bijvoorbeeld de cursisten om vaker hun handen te wassen en voor het gebruik van de koffieautomaat de handen te desinfecteren. Ik merk dat ik, als energiek persoon hier weer ontzettend veel energie van krijg, het enthousiasme en de leergierigheid van cursisten werkt aanstekelijk!

Toch merk ik dat het mij veel heeft gebracht om digitale lessen te verzorgen. Ik heb geleerd om filmpjes op te nemen en digitale lessen aan grote groepen cursisten te geven. Het is een mooi alternatief voor het klassikale, je kunt de cursisten toch vrij goed bereiken en begeleiden. Wat mij betreft biedt dit veel kansen en mogelijkheden voor de toekomst.

Wat ik ook als een groot voordeel ervaar is dat ik mijn collega’s van Kenniscentrum WMO snel goed heb leren kennen door de nauwe samenwerking (uiteraard op gepaste afstand 😉).